Siirry suoraan sisältöön

Väestönsuojan tarvikkeet käytännössä

  • tehnyt
Väestönsuojan tarvikkeet on valittava harkiten.

Väestönsuojat sekä varautuminen ovat olleet puheenaiheena jo jonkin aikaa. Monia kiinnostavat etenkin tarvikkeet, mitä sinne pitää ottaa mukaan. Moni ehkä tietääkin jo oman väestönsuojansa, mutta ei sitä, mitä tarvikkeita sieltä löytyy tai mitä tulee ottaa mukaan. Mukaan otettavat väestönsuojan tarvikkeet tulisi olla muutamaksi päiväksi riittävät ja siksi onkin tarkkaan harkittava, mitä itselleen pakkaa. Suojaan otetaan mukaan muun muassa tärkeimpinä ruokaa, juomaa sekä omat lääkkeet.

Tärkeät väestönsuojan tarvikkeet

Jokaisen tulee ottaa suojaan omaan käyttöönsä elintarvikkeita, vettä, ruokailuvälineet, muovipusseja, tölkinavaaja, omat henkilökohtaiset lääkkeet, haavanhoitovälineet, makuupussi, vuodevaatteet, retkipatja, taskulamppu, paristot ja varaparistot, korvatulpat sekä joditabletteja. Maskit voivat myös olla pandemian aikana järkevä valinta. Elintarvikkeista hyviä vaihtoehtoja ovat säilykkeet, pussikeitot, pähkinät sekä kuivat hedelmät, sillä suojassa on vaikeaa valmistaa ruokaa.

Suojasta löytyy myös valmiiksi erilaisia tarvikkeita, joista väestönsuojasta vastaava henkilö vastaa. Tällaisia tarvikkeita ovat esimerkiksi matkapuhelin, matkaradio, käsivalaisin, jätesäkit, pesuvati, wc-paperia, vesisanko, paperipyyhkeet, siivousvälineet, keittolevy sekä välttämättömät kalusteet. Ksviikko muistuttaa kuitenkin, että vaikka turvallisuusasiat mietityttävät monia, ei mitään konkreettista uhkaa ole. Tiettyjä tarvikkeita, kuten vettä, taskulamppu ja paristoja, on hyvä löytyä kotoa myös esimerkiksi sähkökatkon varalta.

Ota nämä asiat huomioon

Kotiin kannattaa varata 72 tunnin selviytymispakkaus, jota voi tarvita monista eri syistä. Tästä pakkauksesta voi tarvittaessa koostaa tarvikkeet myös väestönsuojaan. Ota myös huomioon, että kokonaisvedentarve henkeä kohti vuorokaudessa on 1–2 ämpärillistä vettä. Muista myös, että suojaan ei saa ottaa mukaan laitteita, jotka voivat tuottaa kohtuuttomasti lämpöä tilaan, näitä ovat esimerkiksi kannettavat tietokoneet. Myöskään alkoholia tai vaarallisia aineita ei saa viedä suojaan.

Avainsanat: