Siirry suoraan sisältöön

Suomen toiseksi suurin järvi on Päijänne

  • tehnyt
Päijänne on Suomen toiseksi suurin järvi.

Suomen toiseksi suurin järvi on Päijänne, joka on Kymijoen vesistöalueen pääasiallinen järvi. Se sijaitsee Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen alueella. Se on vesipinta-alaltaan 1100 neliökilometriä ja saarten osuus järvestä on noin 330 neliökilometriä. Se laskee suoraan Suomenlahteen Kymijoen kautta. Päijänteellä on myös Suomen sisävesistön syvin kohta, joka on syvyydeltään 95,3 metriä. Sen nimi löytyy historiankirjoista jo 1472.

Suomen toiseksi suurin järvi on tärkeä läpikulkuväylä

Päijänteen kautta matkustaa joka vuosi suuri joukko ihmisiä, sillä se on erittäin kaunis ja suosittu veneilyalue. Sen kautta on mahdollista kulkea aina Lahdesta Pohjois-Savon Pielavedelle saakka. Tämän matkan pituus on noin 200 meripeninkulmaa eli noin 380 kilometriä. Suomen suurin veneilijöiden suosima tapahtuma, Päijännepurjehdus, purjehditaan Päijänteellä aina vuosittain heinäkuussa.

Keski-Suomi on täynnä kauniita vesistöjä. Päijänteestä on luotu kanavayhteyksiä muun muassa Keiteleelle. Sieltä pääsee veneilemään myös Kalkkisiin. Jo pitkään on ollut suunnitteilla yhdistää Päijänne mereen uudella kanavalla. Vielä tämä hanke ei ole edennyt toteutusasteelle ja siksi vaihtoehtona hankkeen toteuttamiselle on ollut Päijänteen liittäminen Suomenlahteen Kymijoen kanavoinnin avulla.

Päijänteen matkustajaliikenne

1920-luvulla laivaliikenne oli tärkeä osa Päijänteellä matkustamista, mutta 1930-luvulla laivaliikenne kuitenkin taantui. Jatkuva liikenne väheni silloin huomattavasti, mutta turistiliikenne jatkui kuitenkin edelleen. Päijänteellä aloitetaan turistiliikenne joka kesä ja se onkin suosittu matkailutapa järven alueella. Turistilaivojen kansilta on mukava katsella järven upeita maisemia.

Avainsanat: