Keski-Suomen alueuutiset museoevakon jäljillä

Alvar Aallon suunnittelema Finlandia -talo

Alvar Aalto -museo suljetaan pariksi vuodeksi eikä se enää aukea nykyiseksi, vaan yhdistyy Keski-Suomen museon kanssa. Keski-Suomen alueuutiset tutustui tilanteeseen tarkemmin. Museon henkilökunta siirtyi remontin ajaksi Säynätsalon kunnantalolle. Tämäkin rakennus on yksi Aallon suunnittelema ja merkittävä kohde. Museokeskus, johon Alvar Aalto -museo ja Keski-Suomen museo yhdistyvät on suunniteltu avautuvan vuoden 2023 aikana. Aallon nimeä kantava museo täyttää tuolloin 50 vuotta.

Keski-Suomen alueuutiset tutustui Säynätsalon kunnantaloon

Säynätsalon kunnantalo tyhjeni lähes kokonaan vuonna 1993, kun se liitettiin Jyväskylään. Talossa on edelleen kirjasto sekä tiloihin on avattu myös kahvila. Tyhjillään talo ei kuitenkaan ole täysin ollut, vaan siellä on järjestetty opastettuja kierroksia sekä tarjottu majoitusta 1-6 hengen huoneissa. Museoevakon myötä taloon toivotaan huomattavasti enemmän vipinää, kun mihin viime aikoina on totuttu.

Neljän kilometrin päässä kunnantalosta sijaitsee koetalo. Se on kesähuvila, joka on valmistunut 1954 ja siellä on ollut myös Alvar ja Elissa Aallon ateljee. Keski-Suomen uutiset otti selvää, mitä muuta tontilta löytyy ja siellä sijaitsee myös se kuuluisa savusauna. Kuuluisaksi sen tekee rakennuksen suorien kulmien puuttuminen. Aaltojen koetalossa on kokeiltu eri materiaaleja, mittasuhteita, muotoja sekä tekniikoita. Sen esikuva on atriumtalo.

Evakosta selvitään digimateriaalilla

Aallon museon sulkeuduttua pyritään samaan mahdollisimman paljon materiaalia verkkoon. On mietitty, että tarjolle tulisi ainakin videoaineistoja sekä verkkonäyttelyitä. Säynätsalossa toki voi olla pienimuotoista näyttelytoimintaa. Säynätsalon kohteita on haettu myös Unesco-kohteeksi. Kaikkiaan Alvar Aallon 13 työn toivotaan päätyvän maailmanperintökohteeksi. Jos suunnitelma etenee halutusti, nousevat kunnantalo ja koetalo aivan uuteen valoon.